Povestire scrisă de Alex Plescan, apreciată de Adrian Schiop la concursul trimestrial de povestiri, „pentru că e un text asumat borgesian cu final mișto (la fel de borgesian).”
La Muzeul de Artă, Civilizație, Folclor și Tradiții Balcanice din Tirana se află o reproducere de dată recentă a primei rochii cunoscute în spațiul Mediteranean extins. Veșmântul, țesut din cânepă sălbatică și brodat în zig-zag cu fire de iarbă de stepă, conține în aranjament floral, la guler și la poale, modele zoomorfe din stridii așezate în forma florii de volbură de mare. Dimensiunile artefactului se potrivesc unei femei înalte, dar plăpânde, presupusă a fi de rang nobil. Absența mânecilor denotă caracterul relativ lejer al vieții clasei stăpânitoare în perioada presupusă a acoperi veacurile VII și VI înaintea erei creștine. De altfel, inscripția de plastic negru cu litere galbene din vitrină explică și sugerează în engleză – Xhubleta worn by an Etruscan warrior princess presumed to be Xenobia (610? BCE) or by her twin sister (? BCE). This garment was supposed to possess magical powers i.e. preserving the owner or the wearer forever young. Ce nu e miraculos despre aceasta rochie este ușor de aflat de la Krasniqi Sokol, paznicul de noapte al muzeului: „Deci, să ne înțelegem, împodobita pânza ce o aveți în față nu este nici pe departe originalul. El, originalul în carne și oase, se afla deja într-o colecție privată pe la 1969, dăruit de Enver Hoxa unei iubite secrete, la nunta acesteia cu un prieten personal al dictatorului. De față, avem o copie ordinară care a fost, așadar, capodopera unui artist deviaționist fără nume, decedat în același an în penitenciarul a cărui clădire, pot să vă mărturisesc ca mator ocular ce sunt, a fost transformată de curând în acest muzeu divin de vastă cultură, unde vă invităm și mâine la un concert foarte clasic.”
Iar eu mi-am dedicat viața acestei întreprinderi științifice doar pentru că aflasem despre acel original că are o proprietate ce nu s-ar fi putut dezvolta decât în civilizația etruscă, unde femeile erau cel puțin egale bărbaților. Dacă ești cu adevărat stăpâna acelei rochii, poți să o îmbraci o singură dată și să o dezbraci de câte ori vrei.