Interviu realizat de Simina Diaconu.
Interviu cu Ana Nicolau, general manager, editura Nemira. (Al treilea interviu al seriei utile autorilor care vor să debuteze.)
Care e poziționarea editurii pe piață, care e specificul ei?
Editura Nemira este una dintre primele edituri private din România, înfiinţată în 1991. O editură care s-a impus pe piaţă în anii ’90 prin traduceri, dar şi prin publicarea tinerilor autori români şi încurajarea debutului. Astăzi umbrela editorială a editurii reuneşte 14 colecţii variate, de la ficţiune literară (Babel), la science fiction&fantasy (Nautilus), până la poezie, istorie, teatru (Yorick) şi cărţi pentru copii (editura Nemi). În următorii ani vrem să investim cât mai mult în autori români contemporani, fie care se află la debut, sau sunt consacraţi. În toamna aceasta vom lansa şi o colecţie de poezie contemporană, coordonată de Svetlana Cârstean.
De ce ar fi o alegere bună editura dumneavoastră, versus publicarea pe cont propriu sau la altă editură?
Nu cred că editura noastră este o alegerea bună pentru orice debutant. Noi căutăm scriitori cu care putem crea un parteneriat, pe care putem să îi creştem de la o carte la alta. Primul criteriu este bineînţeles valoarea literară a cărţii propuse, şi apoi planurile de viitor ale scriitorului. Ne plac autorii ambiţioşi, care ştiu că drumul scrisului este drumul lor şi care se vor implica activ alături de noi în promovarea cărţilor lor.
Câți scriitori români debutanți ați publicat în ultimul an? (care nu mai publicaseră nicio carte în trecut pe hârtie.)
Niciunul, dar avem în plan 2 debutanţi pentru această toamnă şi încă 2 pentru primăvara lui 2017.
Care a fost numărul total de debutanți din care au fost selectați? (cu aproximație)
În fiecare lună primim zeci de manuscrise pe adresa editurii, pe lângă cele pe care le cerem noi sau le primim ca recomandări din partea unor colaboratori apropiaţi editurii. Nu pot spune cu certitudine ce procent din acestea sunt debuturi şi nici nu facem neapărat o diferenţă în evaluare între manuscrise pe acest criteriu.
Aveți o colecție dedicată debutanților?
Nu. Avem o colecţie dedicată de proză şi una de poezie românească, unde publicăm atât autori consacraţi, cât şi debutanţi.
Care e procesul de selecție a manuscriselor pe care le primește editura și cât durează? (Unde trimit scriitorii manuscrisul și ce se întâmplă din acel punct, care sunt etapele.)
Scriitorii pot trimite manuscrise la adresa manuscris@nemira.ro. Timpul de evaluare este de aproximativ două luni, timp în care manuscrisele trec printr-o primă lectură. Cele mai bune sunt apoi citite de redactorul şef şi pot ajunge apoi ca propuneri de publicare către mine.
Care sunt criteriile care vă indică faptul că un manuscris merită publicat? Aveți un profil pe care îl căutați – gen literar, subiect, stil?
Nu căutăm un anume profil în cărţile pe care le alegem, valoarea lor literară este cea care contează.
Are editura un concurs de debut?
Da, concursul de debut “Valentin Nicolau”, relansat anul trecut. Din păcate, rezultatele primei ediţii au fost dezamăgitoare, calitatea manuscriselor primite fiind foarte slabă. Jumătate nu au primit note de trecere, iar restul nu au trecut de 6-7 la notare. Din acest motiv nici nu am acordat marele premiu, ci două menţiuni, pentru 2 manuscrise la care am lucrat împreună cu scriitorii şi care vor ieşi în următoarele luni.
În ce tiraj publicați de obicei cartea unui debutant?
Diferă de la caz la caz, dar aş spune că în jur de 500-1000 exemplare.
Cum o promovați?
În toate felurile posibile. De la PR clasic, prin interviuri cu autorul, lansări în Bucureşti şi în ţară, prezenţa la târguri de carte, până la social media şi marketing online.
Ce distribuție aveți?
Distribuţie naţională, atât prin canalele proprii (librăria online nemira.ro, şi 4 librării în ţară), cât şi în reţelele de librării partenere precum Cărtureşti, Humanitas, Diverta, Libris, CLB, şi în magazinele online (elefant.ro, emag.ro, librarie.net, etc.).
Care e procentul din tiraj pe care trebuie să-l vindeți ca să nu ieșiți în pierdere? (orientativ)
Depinde foarte mult de tipul de carte, dar dacă ne referim la cărţile autorilor români, în jur de 50%.
Cât sunt drepturile autorului?
Sunt negociate individual cu fiecare autor, în jur de 8-10%.
2-3 exemple de cărți publicate de debutanți la editura dumneavoastră, care au avut povești/traiectorii de succes.
Horia Roman Patapievieci, care a debutat la Nemira în 1995 cu volumul de eseuri Cerul văzut prin lentilă. Şi Sebastian A. Corn, care astăzi este considerat unul dintre cei mai mari scriitori de SF din România.
Care credeți că sunt motivele pentru care cititorii cumpără cărți scrise de debutanți?
Nu cred că cititorii cumpără cărţi scrise de debutanţi pentru că acele cărţi sunt scrise de debutanţi. Sau dacă sunt printre cititori unii care fac asta, cred că sunt rari. Nu, oamenii cumpără o carte pentru că vor s-o citească şi pentru că ei cred că va fi bună. Debutant sau nu, cartea ta se va bate cu multe altele în librărie pentru bugetul limitat al cititorului.
Un mesaj pentru scriitorii debutanți interesați să publice la editura dumneavoastră?
Nu vă grăbiţi să publicaţi. Scrieţi şi rescrieţi de o mie de ori. Fiţi exigenţi cu voi înşivă.
***
Dacă aveți un manuscris și vreți să vă creșteți șansele de publicare, nu uitați că avem la Club Revdepov serviciul de feedback pe manuscris. Mult succes!
Bună ziua vă urez, chiar dacă seara se anunță în câteva ore mici la număr ce vor trece cu acea rapiditate obișnuită, sesizabilă la orice sfârșit din zi! Mă adresez cu o curiozitate ce ține mai mult de partea de structură, a unei cărți, desigur! Mă întreb oare, dacă o carte de poezii, pentru a părea credibilă, din unghiul calității vizionată, trebuie să aibă o consistență evidențiată în pagini considerabile ca volum? Pentru un eventual răspuns, schițez un actual mulțumesc!
:)))))))))))))))))
Bună seara!
Aş dori să vă trimit 2 poezii pentru a fi publicate în numărul următor al revistei dumneavoastră dacă vi se par eligibile pentru a apărea în revista dumneavoastră. Unde pot să vă trimit poeziile?
Bună! Publicăm doar în condițiile descrise aici https://www.revistadepovestiri.ro/publica/
Oare când veți mai da și voi o șansă tinerilor debutanți?
Aflu mărturii ca respingeți manuscrise dupa prima filă citită si mă întreb dacă așa procedați și cu cele de 300 de pagini. Poate exact in felul ăsta vă scapă comori printre degete. Poate așa nu se mai nasc scriitori în România, respinși la nesfârșit de mâna severă a comisiilor voastre flămande doar de bani si înstrăinate complet de orice sentiment de sprijin sau de empatie față de tinere talente.
Este de înțeles că cel mai probabil aveți inbox-ul plin și de submediocrități, însă ce nu înteleg totuși este de nu faceți o colecție dedicată exclusiv debutanților? Fie și cu criteriile Dvs aspre de selecție a ce va urma să fie publicat, dar doar să existe un program la care orice român, care si-a petrecut cațiva ani scriind, să poată apela spre a-și face munca publică. Nu vă dă nimeni bani pentru asta, așa-i? Din inițiativa si buzunarul Dvs nu se vor naște astfel de proiecte niciodată, așa-i? Romane care poate ar fi urmat sa fie studiate în școli peste câțiva ani, zac acum in nesfârșitul depozit de maculatură numit Nemira. Astfel, creierii si pancreașii literaturii românești de mâine se lasă pagubași; consacrații o să vă moară rând pe rând, iar lumea se va sătura de edițiile mereu reînnoite ale cărților vechi. Astfel, ajung librăriile să devină cafenele, păcănele, imobiliare sau second-hand-uri…