Interviu realizat de Simina Diaconu.
Mălina Chirea este confondator al asociației Inițiativa pentru Fericire, care organizează pe 5 și 6 octombrie, la Universitatea Româno-Americană din București, prima conferință despre fericire din Sud-Estul Europei. Aruncați un ochi, doi, trei, peste programul conferinței, iar dacă vreți să fiți la curent cu activitățile asociației, urmăriți pagina lor de Facebook.
Simina a întrebat-o pe Mălina ce și cum.
De ce ai creat Institutul fericire și ce activități organizează?
Am creat Institutul pentru Fericire pentru că am vrut un spațiu fizic pentru comunitatea asociației noastre, Inițiativa pentru Fericire. Știam că vom forma primul centrul de educație pentru fericire din S-E Europei, iar ideea aceasta ne-a încântat. Aici ne întâlnim pentru dezbateri, difuzări de documentare, ateliere de lucru, seri de comunitate, iar informațiile oferite sunt preluate de la cei mai mari psihologi și neurologi din lume.
Care e definiția voastră pentru fericire?
Fericirea nu are o definiție. Pentru fiecare înseamnă altceva. Important este să conștientizăm ce ne face fericiți și să acționăm, să avem curajul să ne ascultăm cu adevărat. Dacă vrei exemple concrete, fericirea pentru noi înseamnă să lucrăm zilnic la ceea ce ne place și să avem impact. Ne crește inima când vedem oameni schimbați în urma acțiunilor noastre, când vedem sala plină la evenimente, când primim mulțumiri. Ne bucurăm când ne întâlnim cu toată echipa și planificăm activitățile sau când pur și simplu stăm la un film împreună. Ne plac la nebunie dezbaterile și să furam idei unii de la alții. Sunt o mulțime de lucruri care ne fac fericiți, important este, cum am mai zis, să le cunoaștem.
Nu e fericirea o promisiune prea mare pentru un produs/serviciu?
Noi nu promitem fericire la pachet. Noi promitem un mediu și resursele pentru a o descoperi și apoi a-ți crea propriul drum către ea. Suntem un ghid, fiecare e responsabil de cum folosește apoi informațiile.
Trebuie să depui efort ca să devii fericit?
Știu că se spune că lucrurile cu adevărat valoroase se obțin cu efort, însă pentru fericire e nevoie doar de o deschidere către acest subiect, conștientizare și asumarea deciziilor pe care îți construiețti viața. Până la urmă, fiecare are posibilitatea să aleagă cum vede acest drum către fericire. Pentru noi este simplu atât cât știi ce vrei.
Depinde fericirea de mediul în care trăiești?
Cu siguranță nu. Nimeni nu vă poate influența fericirea dacă știți cum să o tratați. Ceea ce este cel mai important este să învățăm că viețile noastre sunt, în proporție de 100%, consecințele propriilor decizii.
Cum se comportă un om fericit?
Un om fericit acționează în concordanță cu cine este. Obiceiurile și le formează singur în funcție de acele activități care îl fac fericit.
Ce mi se va întâmpla dacă particip la conferință?
Nimic rău. J Se pot întâmpla diverse lucruri: cunoști oameni care împărtășesc același interes, cunoști experți care sunt implicați în studiul fericirii la nivel mondial, practici tehnici prin care poți deveni mai fericit. Într-o singură propoziție: ți se schimba perspectiva.
Am văzut că aveți prețuri reduse pentru comunități. Ce înțelegeți prin comunități?
Comunități înseamnă pentru noi oamenii strânși în jurul unui ONG, club de networking, etc. Avem deja parteneriate extinse cu multe comunități de acest gen: care fac diferite cursuri sau diferite forme de dezvoltare personală.
[…] Pe 5-6 octombrie, la Universitatea Româno-Americană din București, are loc proiectul Asociației Inițiativa pentru Fericire, despre care am publicat un interviu chiar aici. […]