(Important: toate recenziile pe care ni le trimiteți trebuie scrise cu diacritice, în Word (nu trimiteți pdf). Fiecare recenzie trebuie să aibă în jur de 2000 de semne cu spații, nu mai mult de 4000.)
Recenzia prezintă pe scurt o operă literară unui cititor neavizat. Scopul ei este să stârnească interesul faţă de carte și face asta prin informaţii relevante, comentarii, aprecieri critice – care ușurează înțelegerea / interpretarea ei.
Puteți scrie recenzia cum vreți voi câtă vreme exprimă impresii argumentate, nu doar „mi-a plăcut/nu mi-a plăcut”. Îmbinați analiza cu părerile personale. Nu debordați de entuziasm, nu fiți nici malițioși, fiți convingători.
E greu de crezut că nu veți avea ceva de spus după ce veți citi o carte, dacă totuși sunteți în pană, iată câteva întrebări la care puteți încerca să răspundeți redactând recenzia.
– Care sunt coordonatele ediției? (editura, formatul, numărul de pagini, a câta ediţie este cea de faţă, traducătorul).
– Cine este autorul? Ce a mai publicat, cum a fost apreciat? Cum se încadrează textul recenzat în contextul creaţiei lui?
– Dacă e relevant – cum arăta contextul cultural/politic/istoric în care a apărut cartea? Care e curentul literar căruia îi aparţine?
– Care e tema cărții? Care e structura ei? Care e subiectul? (nu dezvăluiți deznodământul sau explicit momentele cheie – sugerați, acolo unde vreți să stârniți curiozitatea)
– Care sunt personajele principale și cum se raportează ele la lume?
– Ceva de spus despre alegerea naratorului?
– Ce poți spune despre intenţiile autorului (vezi prefața, de obicei) şi modurile în care încearcă să le realizeze în text? Reușește sau nu?
sau
– Există în subtext o viziune personală a autorului? Cum e exprimată?
– Există scurte pasaje pe care le poți cita să-ți susțină părerile?
– Ce poți spune despre stilul scrierii?
– Ce aduce original textul?